↑ Return to Prava članova

Prava na temelju članstva

PRAVA NA OSNOVI ČLANSTVA U UDRUZI

1. Telefonske povlastice – T-Com
Članovi udruga osoba s invaliditetom imaju pravo na 50% popusta na mjesečnu telefonsku pretplatu i 20 kuna besplatnoga telefonskog razgovora prema odluci HT-a ako telefonski priključak glasi na njihovo ime. Zahtjev o ovoj povlastici izdaje Udruga.
2. Povlaštena televizijska pretplata
Odlukom Nadzornog odbora HRT-a, prema utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja i članstvom u Udruzi, osobe ostvaruju 50% popusta na plaćanje mjesečne televizijske pretplate.
To su osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih neuromišićnih oboljenja i osobe koje su preboljele cerebralnu ili dječju paralizu s oštećenjem organa za kretanje 80% i više, punoljetne osobe s dijagnozom oboljenja: paraplegija, tetraplegija, skleroza multipleks, amputacija donjih ekstremiteta s oštećenjem organa za kretanje s najmanje 80%, punoljetne osobe sa 100% oštećenja sluha.
Za ostvarivanje prava potrebno je popuniti obrazac (LIJEČNIČKA SVJEDODŽBA) koji se dobije u Udruzi i kojim se potvrđuje članstvo. Obrazac potom ovjerava izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite i šalje se na adresu: HRT, ODJEL RTV PRISTOJBE, Prisavlje 3, 10 000 Zagreb.
3. Pomoći i usluge članovima Udruge
Svojim  članovima Udruga na različite načine pomaže u rješavanju njihovih osobnih potreba i teškoća. To se najčešće čini putem pravnih i drugih savjeta, pisanja zamolbi i drugih  podnesaka, posredovanja kod nadležnih upravnih i drugih tijela, upoznavanja javnosti s problemima i teškoćama članova. Pomaže se i obilascima i upoznavanjem životnih prilika  članova, obavještavanjem  članova o novostima u propisima, znanosti i tehnologiji putem glasila Udruge, priređivanjm susreta, razgovora, organiziranjem radionica, provođenjem projekata i programa te na druge slične načine.
4. Članska iskaznica
Našu člansku iskaznicu možete iskoristiti za prednost kod liječnika, u banci, pošti i drugim mjestima kao i za povlastice kod organizacija koje nude popust na temelju statusa osoba s invaliditetom.